Eğitim Sitesi

Orkestra Nedir? Orkestra Hakkında Kısaca Bilgi

Orkestra Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Orkestra:

Antik tiyatrolarda sahne önündeki yarım daire şeklindeki alan.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Orkestra:

Yaylı, üflemeli, vurmalı çalgılardan oluşan büyük çalgı topluluğu. Senfoni, konçerto ve oratoryoları seslendirir, operalara eşlik eder. 20 kişilikten 150, 200 alete kadar çeşitli kalabalıkta olur. "Senfoni Orkestrası" orkestraların en zenginidir. Orchestra (İng.).

 

Tiyatro Terimi Olarak Orkestra:

1- Antik tiyatro yapılarındaki proskene'nin önünde ve seyircilerin orta yerinde bulunan, koronun yuvarlak oyun alanı. Bu alan Roma tiyatrosunda yarım yuvarlak biçime girmiştir.

2- Bugünkü anlamıyla müzisyenler topluluğu.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kripta: Eski kiliselerde Hıristiyanların gizli tapınmak amacıyla kullandıkları kilise ve kiliselerde koro veya apsisin altında yer alan mezar odası.

    Anıt: 1. Abide de denir. "Anmak" kökünden türetilen anıt sözcüğü, bir olayı hatırlatmak, önemli bir kişinin/kişilerin ya da kültürün anısını yaşatmak, askerî bir başarıyı, toplumun değer verdiği bir ilke, düşünce, kavram ya da ülküyü yüceltmek, simgelemek amacıyla konuyla ilgili yere, bir meydana geniş bir alandan görülebilecek biçimde çevreye egemen bir konuma yerleştirilen yazıt, sütun, heykel ya da mimari yapıtları tanımlar. 2. Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide. 3. Herhangi bir olay, kişi veya topluluğun anısı için yapılan heykel veya yapı (abide).

    Somut Sanat: Geometrik bir kompozisyon anlayışını anlatmaktadır. 1930'larda konstrüktivistleri ve De Stijl akımını anlatmak için kullanılır.

    Tempera: 1- Tutkallı su ile madeni boyaların karıştırılmasıyla yapılır. Kuruyunca matlaşır, üzerine vernik sürdükten sonra renkler yeniden parlaklık kazanır. Yağlı boya bulunmadan önce Avrupa resim sanatında tempera kullanılmıştır. 2- Boyar maddenin tutkallı suyla, genellikle de yumurta akıyla karıştırılmasıyla elde edilen bir boya türü ve bu boya kullanılarak yapılmış resim. Tempera Ortaçağ'da sık kullanılmış, 15. yy'dan sonra yağlıboya resmin gelişimiyle birlikte ortadan kalkmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü