Eğitim Sitesi

Oransal Teminat Nedir? Oransal Teminat Hakkında Kısaca Bilgi

Oransal Teminat Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Oransal Teminat:

Üçer aylık dönemlerde hesaplanan ve Borsa üyelerinin Hisse Senetleri Piyasası'nda gerçekleştirdikleri işlemlerin günlük ortalama tutarının % 4'üdür.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Dalgalı Döviz Kuru: Ulusal paranın değerinin serbest piyasada döviz arz ve talebine göre belirlendiği sistemdir.Serbest döviz kuru sistemi, yüzen kur sistemi, esnek döviz kuru sistemi gibi isimler de verilmektedir. Bu sistemde döviz kuru günlük olarak herhangi bir kamu müdahalesi olmadan belirlenir. Döviz piyasasındaki denge ve ödemeler bilançosu düzeltmeleri döviz kurundaki değişmelerle gerçekleşir.

    Direnç Noktası: Borsada, belli bir süreç içinde sürekli bir fiyat artışının yoğun satışlar sonucu durdurulduğu fiyat seviyesini ifade eder.

    Vadeli Sözleşme: Gelecek bir tarihte üzerine anlaşılan bir fiyat ve vade üzerinden bir mal veya enstrümanı değiştirme yükümlülüğüne verilen addır. Forward ve vadeli işlem kontratları arasında ki ana fark, vadeli işlemlerin organize borsalarda, forward işlemleri ise tezgahüstü piyasalarda (OTC) işlem görür ve vade sonu kişiye özel belirlenebilir.

    Piyasa Ekonomisi: Bir ülkede üretim, tüketim, yatırım ve tasarruf düzeylerinin belirlenmesinde hükümet müdahalesi olmaksızın piyasa güçlerine dayanan ulusal ekonomi bulunması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü