Eğitim Sitesi

Optik Sapmalar Nedir? Optik Sapmalar Hakkında Kısaca Bilgi

Optik Sapmalar Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Optik Sapmalar:

Objektifte, görüntüde deformasyon veya bulanıklık (fluluk) yaratan optik bozukluklardır. Özel merceklerin kullanılması ile düzeltilebilir ve bazı hallerde tamamen ortadan kaldırılabilirler. Ayrıca, diyafram açıklığının kısılması ile de bazı sapma türlerinin etkilerinin azaltılması mümkündür.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Artifact: Gerçekte var olmayıp görüntü oluşumu, kayıt ya da baskı esnasında oluşan renk, doku ve şekil bozulmalarına verilen ad; artifakt. Objektiften, filmden, CCD'den, sıkıştırma algoritmasından veya yazıcıdan kaynaklanabilir. / Bilgisayarda işlem probleminin neden olduğu bir görüntü hatası.

    Add-On Lens: Ara adaptörler ile ya da adaptörsüz objektiflere bağlanabilen ilave geniş açı, tele ya da balık gözü gibi objektifler demektir. Bazı objektiflerde ilave objektifler için yiv dişli bulunurken bazılarında bağlantı bir ara adaptör ile gerçekleşir.

    Poz Dengeleme: Neredeyse tüm otomatik fotoğraf makinelerinde bulunan ve makinenin ölçtüğü değere göre daha fazla ya da daha az fazla pozlamayı sağlayan ayardır.

    Back Lit: Arka ışık ya da ters ışık anlamına gelir ki eğer siz çekimi yapacağınız obje ya da alana böylesine bir ışık geliyor ise doğru ayarlamaları yapmadıkça pozlama hatalı olacak ve resim genelde karanlık çıkacaktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü