Eğitim Sitesi

Optik Dizayn Sapınçları Nedir? Optik Dizayn Sapınçları Hakkında Kısaca Bilgi

Optik Dizayn Sapınçları Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Optik Dizayn Sapınçları:

Görüntünün oluşumu sırasında ortaya çıkan hatalara denir. Renk sapıncı, Küresel sapınç, Koma, Astigmat, Alan eğriliği ve Alan bozulması bazı teleskop sapınçlarıdır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Ayak Vidası: Teleskopların yatay oturmasını sağlamak için ayaklara konmuş alçaltma-yükseltme vidalarından her biri.

    Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

    Dik Açıklık: 1- Herhangi bir gök cisminin, gök eşleği düzlemine göre açısal uzaklığı. 2- Gökyüzünde bir noktanın gök ekvatorundan açısal uzaklığı.

    Sağ Açıklık: 1- Bir yıldızdan geçen saat çemberinin ilkbahar noktasının saat çemberine göre doğu yönünde yaptığı açı. Sağ açıklık genellikle saat biriminde 0 saat ile 24 saat arasında ifade edilir. 2- Rektesansiyon. Gökyüzünde bir noktadan geçen boylam dairesinin, gök ekvatorunu kestiği noktanın ilkbahar noktasına açısal uzaklığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü