Eğitim Sitesi

Odak Uzaklığı Nedir? Odak Uzaklığı Hakkında Kısaca Bilgi

Odak Uzaklığı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

Merceğin optik merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklıktır. Odak uzaklığı, objektifin büyütme oranı ile kapsadığı alanı belirlemektedir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür.

2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Penta Prizma: Genellikle 35 mm. Tek objektifli refleks fotoğraf makinelerinde odaklamanın yapılmasını ve hareketli aynadan gelen görüntünün göze iletilmesini sağlayan parça.

    OLED (Organic Light Emitting Diode): Yeni bir ekran teknolojisidir. LCD'ye göre daha ince ve 160 dereceye kadar yandan hiç sorunsuz parlak görüntü verebilen bir ekran teknolojisidir. Arka ışığa ihtiyaç duymadığı gibi neredeyse pil canavarı olan LCD lere göre daha az enerji harcadığı için geleceğin ekran teknolojisi olmaya adaydır.

    Geniş Açı Objektif: Bir formatta standart kabul edilen objektiften daha kısa odak uzaklığına sahip objektiflerdir. 35mm makinelerde 40mm odak uzaklığının altındaki tüm objektifler geniş açılı olarak adlandırılırlar. (Bu terim aynı zamanda alan açısı 50 derecenin üzerinde olan objektifler için de kullanılmaktadır).Konuyu daha geniş bir görüş açısı ile algılayan objektif türüdür.

    Blur: Fotoğraf çekimi sırasında makinenin çeşitli etkenlerle titremesi ve hareket etmesinden kaynaklanan bulanıklık etkisini anlatan bir ifadedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü