Eğitim Sitesi

Ocaklık Arazi Nedir? Ocaklık Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Ocaklık Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ocaklık Arazi:

Osmanlı Devleti'nde kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılan sınır boylarındaki araziye denirdi.

 

Tarih Terimi Olarak Ocaklık Arazi:

1. Geliri kale muhafızları ve tersane masrafları için ayrılmış topraklardır.

2. Tersane ve diğer ordu hizmetleri için geliri bırakılan arazilerdir. Gerek ocaklık ve gerek yurtluk arazilerin verilmesinde herhangi bir hizmet aranmazdı. Hudut kalelerinin korunması için tahsis edilirdi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Etkili Vatandaş: Vatandaşlık ödev ve sorumluluklarının bilincinde olup onun gereğine inanan ve yapan vatandaşa denir.

    Nüfus Dağılımı: Topluma yönelik hizmet ve etkinliklerin yer seçimini ve toprak kullanım biçimlerini etkileyen, nüfusun mekansal dağılımı.

    Genelleme: Belirli bir küme ya da sınıfın sınırlı bir parçasından edinilen yaşantılara dayanarak tümü üzerinde ileri sürülen yargı. Olgu ve kavramlardan daha kapsamlı bilgiler elde etmektir. Olguya bağlı kalmakla şartı ilke daha geniş yorumlar ortaya koyabilmektir. Birbiriyle ilişkili olgulardan yola çıkarak genellemelere ulaşılabilir. Örneğin: Her biri olgu olan; - Su içinde bulunduğu kabın şeklini alır. - Zeytinyağı içinde bulunduğu kabın şeklini alır - Süt içinde bulunduğu kabın şeklini alır. Bu cümlelerden şöyle bir genellemeye ulaşabiliriz: "Bütün sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alırlar."

    Merkezi Üniter Devlet: Devletin dışında başka kamu tüzel kişisinin bulunmadığı ve bütün devlet faaliyetlerinin merkezden yürütüldüğü bir devlettir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü