Eğitim Sitesi

Nükleer Enerji Nedir? Nükleer Enerji Hakkında Kısaca Bilgi

Nükleer Enerji Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Nükleer Enerji:

Nükleer reaksiyonlardan ( fizyon ve füzyon ) salınan enerji, çekirdek enerjisi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Nükleer enerji:

Çekirdek reaksiyonları sonucu açığa çıkan enerji.

 

Fizik Terimi Olarak Nükleer Enerji:

Atom çekirdeğinin parçalanmasından doğan enerji.

 

Kimya Terimi Olarak Nükleer Enerji:

Atom çekirdeğindeki birleşme ve bölünme tepkimeleri sırasında çok yüksek enerji açığa çıkar. Bu enerjiye Nükleer enerji denir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Nükleer Enerji:

Atom çekirdeğinin parçalanmasından ya da kaynaşması sırasında açığa çıkan ve radyoaktif maddelerden elde edilen temiz fakat riskli enerji türü.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Bulgurlanma: Granülasyon; Güneş'in fotosferinde konveksiyonun neden olduğu yapı.

    Doppler Etkisi: 1. Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar. 2. Işık kaynağı gözlemciye göre veya gözlemci kaynağa göre uzaklaşıyor yada yaklaşıyor ise kaynaktan gelen ışınımın dalgaboyu veya frekansındaki değişim. Bakınız kırmızıya kayma ve maviye kayma. 3. Kaynağın ya da gözlemcinin hareketine bağlı olarak, ışınımımın dalgaboyunda gözlenen değişiklik.

    İlkbahar Noktası: 1- Güneş'in görünen yıllık deviniminde gök eşleği ile tutulumun kesim noktalarından biri. (Güneş yaklaşık olarak 21 Mart'ta bu noktaya gelir.) 2- Gök ekvatoru ile ekliptiğin kesim noktalarından biri. Güneş görünür hareketinde yaklaşık 21 Mart'ta bu noktaya gelir. İlkbahar noktası Balıklar burcunda yer alır.

    Aurora: Kuzey ışıkları olarakta bilinir. Dünya'nın manyetik alan çizgilerinin açık olduğu kutup bölgelerinden içeri giren Güneş kaynaklı yüklü parçacıkların, atmosferimizdeki gazları ışıtması sonucu oluşan renkli görüntüler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü