Eğitim Sitesi

Nizamname Nedir? Nizamname Hakkında Kısaca Bilgi

Nizamname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nizamname:

Tüzük. Osmanlı Devleti'nde kanunların uygulanmasını gösteren ve bu konudaki emirleri tespit eden kurallar.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nizamname:

Bir kurumun nasıl işleyeceğini açıklayan hükümlerin bütünü, tüzük.
"1867'deki bir nizamname ile mülk toprakların yabancıya satışı serbest bırakılmıştır."

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Başkumandan: Savaşta bir devletin bütün kara, deniz ve hava kuvvetlerini yöneten büyük komutan, başkumandan, serdar.

    Demir Çağı: İnsanlığın gelişim sürecinde araç, gereç, silah ve aletlerle avadanlıkların yapımında demirin kullanıldığı dönemdir. Ergime derecesinin yüksek olması, biçim vermenin ve arıtmanın zor olması nedeniyle en son başlayan maden çağıdır. Bakır ve Tunç çağlarından sonra başlamıştır. Demirin kullanılmaya başlanmasıyla alet, araç-gereç, eşya ve silahların dayanıklılığı artmıştır. Bu devirde toplumlar arasında büyük savaşlar yaşanmıştır. Şehir devletleri yanında merkezi krallıklar da kurulmaya başlanmıştır.

    Akın: 1. Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleriyle, Osmanlı Devleti'nde özellikle Hristiyanların yaşadıkları bölgelere, Türkmen savaşçılarının düzenlediği askeri eylemlerdir. Küçük süvari birlikleriyle sınır boylarına düzenlendiği gibi, güçlü ordularla düşman topraklarının içlerine kadar da yapılabilirdi. Bu eylemlerde amaç, yağmalamak, düşmanın askeri gücünü yok etmek, sınır boylarını yoksullaştırmak, tenhalaştırmak ve düşmana korku salmaktır. 2. Düşman topraklarına tedirgin etme, yıldırma gibi amaçlarla toplu olarak yapılan baskın. 3. Ele geçirme hazırlığı olarak, genellikle tedirgin etme, yıldırma biçiminde düşman topraklarına toplu halde ve ansızın, beklenmedik bir zamanda yapılan baskın.

    Urgakina: Dünyanın ilk yazılı kanunlarını hazırlayan Sümer site devleti lagaş kralı. Sümerlerde ilk kanuni düzenleme Urgakina tarafından MÖ 2750'de yapılmıştır. Urgakina, kitabelerde kölelik devrine son vermek; dulları, öksüzleri ve diğer güçsüzleri koruyacak bir düzen kurmak için kanunlar koyduğunu söylemiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü