Eğitim Sitesi

Nevbet Nedir? Nevbet Hakkında Kısaca Bilgi

Nevbet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nevbet:

Sarayda ve bazı özel yerlerde belirli zamanlarda çalınan askerî müzik. Eskiden, belirli zamanlarda resmî yerlerde çalınan mızıka (bando) için kullanılan bir deyim (Nevbet vurulmak: Belirli zamanlarda çalınan ve mehterhane için kullanılan deyim.)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Orta Asya: Türklerin ilk ana yurtları Orta Asya'dadır. Orta Asya, doğuda Kingan Dağları'ndan, batıda Hazar Denizi ve İtil boylarına, güneyde Hindikuş ve Karanlık Dağlarından kuzeyde Sibirya'ya kadar uzanır. Bu geniş alanda Türklerin ilk ana yurtları; Altay-Sayan Dağları'nın kuzeybatısı, Tanrı Dağları'nın kuzeyi, Aral Gölü'nün çevresi ve Hazar Denizi'nin doğusu arasında kalan bölgedir.

    İkili Sistem: İslamiyet öncesi devlet; doğu-batı veya sağ-sol olmak üzere ikiye bölünerek yönetilmiştir. Türk inanç ve düşünüş sisteminde doğu, kutsal kabul edildiğinden devletin merkezi doğuda bulunmuştur ve devletin başına da doğuda bulunan Kağan geçmiştir. Batıya ise, Kağan'ın kardeşlerinden biri veya Kağan'ın oğlu atanmış, bu kişiye de "Yabgu" ünvanı verilmiştir.

    Yassı Çemen Savaşı: 1230 yılında Erzincan yakınlarında Selçuklu Devleti ve Eyyubiler ittifakı ile Harezmşahlar arasında yapılan savaştır. Savaş kesin olarak Selçuklu - Eyyûbî zaferi ile sonuçlanmıştır.

    Mumyalamak: Bir cesedi, bozulmadan durmasını sağlamak amacıyla, özel ilaçla mumya durumuna getirmek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü