Eğitim Sitesi

Nekropol Nedir? Nekropol Hakkında Kısaca Bilgi

Nekropol Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Nekropol:

Toplu mezar. Arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isim.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Nekropol:

Antik Yunan ve Roma kentlerinde genellikle kentin dışında yer alan mezarlık alanı.

Mezarlık. Eski Yunancada "Nekros" (ölü) ve "polis" (şehir) kelimelerinden türetilmiş olan nekropol, eski yerleşimlerde, kent dışında yer alan toplu gömütlerin bulunduğu mekana verilen addır.Yüzey araştırmasının yapılabileceği bir diğer saha ise nekropollerdir." Nekro" (ölüler) ve "Polis" (şehir) kelimelerinden türetilmiş nekropol mezarlıkları kapsar. Genellikle kent dışında, bazen de ana kapının hemen yakinin da yer alırlar; Assos ve Termessos'ta olduğu gibi.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Frontal (Alınsallık): Sanat yapıtında insan vücudunun ve özelliklede, omuzdan yukarısıyla başın tam ön cepheden betimlenmesi.

    Non Figüratif: Resimde ve heykelde, gerçek varlık ve desenlere gönderme yapan, figür kullanmayan sanat anlayışı. Figürsüz, soyut resim.

    Betimleme: 1- Bir şeyi, bir kişiyi, bir olay ya da duyguyu anlatan söz ya da yazı. 2- Tasarlama, bir şeyi sözle veya yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma, tasvir.

    Mukarnas: Kademeli olarak taşmalar yapacak biçimde, aşırtmalı olarak yan yana ve üst üste gelen, üç boyutlu görünüm veren bir geçiş ve dolgu öğesi. Petek biçimi bir görüntü ile yarım kubbelerin içini dolgulayan İslam sanatı öğesi (Sarkıtlı olanlarına istalaktit denilir).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü