Eğitim Sitesi

Negatif Nedir? Negatif Hakkında Kısaca Bilgi

Negatif Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Negatif:

Duyarkat üzerinde çekim ve geliştirme işlemlerinden sonra oluşan fakat gerçekte parlak olan yerlerin siyah, karanlık olan yerlerin ise açık çıktığı ters görüntü.

 

Sanat Terimi Olarak Negatif:

Çekilen konuların ters tarafa görüntü veren özelliğe sahip film görüntülerine negatif denir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Aperture / Diyafram: Bir objektif içerisinde gözdeki iris tabakasına benzeyen ve objektiften geçen ışık miktarını düzenleyen yapraklardan oluşmuş bir düzenektir. Görüntü sensörüne düşecek ışık miktarını ayarlar. Işık miktarı bu kapağın standart mesafelerde durmasıyla ölçeklendirilir.

    BMP: (Bitmap Formatı) TIFF formatına çok benzemekle birlikte yalnızca Windows altında çalışabilen dijital bir dosya türüdür.

    Keskinlik: Görüntü keskinliğinin ölçüsüdür. Görüntüyü oluşturan yoğunluk bölgelerindeki sınırların eğim açısının darlığı görüntünün kesinlik derecesini belirler. Bu açı büyüdükçe görüntü keskinliğe kaybolur. (acutance / akütans)

    Gradasyon: Bir görüntünün sahip olduğu gri tonlarının sayısal olarak miktarı; Yumuşak görüntüde: çok sayıda gri tonu (siyahsız ve beyazsız), normal görüntüde: görüntü sanki noktalardan oluşmuş izlenimine kapılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü