Eğitim Sitesi

Nedensellik Nedir? Nedensellik Hakkında Kısaca Bilgi

Nedensellik Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Nedensellik:

1- Nedenin etki ile,sebebin sonuç ile olan zorunlu ilişkisi.

2- Zaman dizisi içinde, biri olmadan diğerinin de ortaya çıkamayacağı iki olay, fenomen, ya da süreç arasındaki zorunlu ilişki.

3- Her olayın bir nedeni olduğunu ve aynı nedenin, aynı koşullar altında aynı sonucu meydana getirdiğini dile getiren ilke. Determinizm.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nedensellik:

Her olayın bir nedeninin olması durumudur. Neden - Sonuç ilişkisi

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Olguculuk (pozitivizm): Araştırmalarını olgulara, gerçeklere dayayan, fizik ötesi açıklamaları teorik olarak imkânsız, pratik olarak yararsız gören, deneyle denetlenemeyen soruları sözde soru olarak niteleyen felsefe öğretisi.

    Bastırma: 1- Belirli ruhsal etkinlik ve süreçleri, kişinin isteği dışında bilinçaltına itmesi ya da bu itilenlerin bilinç alanına çıkmasının önlenmesi. 2- Anılar ve güdülerin bilince çıkmalarına izin verilmediği, ancak bilinçaltı düzeyde etkin oldukları bir psikolojik süreç. Kaygı ve engellemeye tepkilerden bir tanesi de bastırmadır.

    Süje: 1- İnsan. Karşısındaki nesneye (objeye) bilme amacıyla yönelen birey. 2- Düşünen, bilen varlık, objenin karşıtı.

    Hedonizm: İnsanın haz duyduğu şeylerle mutlu olabileceğini savunur. Haz duyulan şeyler öznel olduğundan evrensel bir ahlak yasasından söz edilemez. Bu görüş, ilkçağ düşünürlerinden Aristippos'a göre, "iyi" nin ve "kötü" nün ölçütü hazdır. Haz veren şeyler "iyi" , acı veren şeyler ise "kötü" dür. Epiküros'a göre ise insan acıdan kaçarak ve hazza yönelerek mutlu olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü