Eğitim Sitesi

Namaz Nedir? Namaz Hakkında Kısaca Bilgi

Namaz Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Namaz:

İslam'ın beş şartından biri, gözümüzün nuru, günde beş vakit bizi rabbimizle buluşturan güzel bir ibadettir namaz. Namazın Kuranı Kerimdeki karşılığı salât'tır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakti farzdır. Farz namazlardan başka namaz kılmak isteyenler de nafile adı verilen namazları kılabilir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    İstibrâ: Pisliği temizleme usûlüne denir. İstibrâ kelimesi üç yerde kullanılır: 1- İdrar istibrâsı (=temizliği usûlü); ki bu, idrar yapıldıktan sonra idrar sızıntısının kesilmesini önlemek amacıyla yapılır. 2- Meni istibrâsı; şöyle ki, meni çıktıktan sonra, mecrada meni zerrelerinin kalmadığından emin olmak için idrar yapmak. 3- Necaset yiyen hayvanın istibrâsı; necaset yiyen hayvanı, kendi tabiî yiyeceğine alışıncaya kadar necaset yemekten alıkoymak.

    Müellefei Kulüb: İslamiyet'e ısındınnak için kıymet vererek farklı lütufla muamele edilenler.

    Dem: 1- Sözlükte kan anlamına gelen "dem" bir hac terimi olarak, hac ve umre esnasında ibadet maksadıyla veya bir vacibin terki, geciktirilmesi ya da bir ihram yasağının ihlal edilmesi sonucu ceza olarak koyun veya keçi kesilmesi anlamına gelir. 2- Hazırlanan çayın renk ve kalın bakımından istenilen durumu. 3- Pişirilen yemeklerin yenecek kıvama gelmesi. 4- Kıvam, ayar.

    Havf: Korku (havf), insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği hisleri ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır. Sadece “Havf ”kelimesiyle yaklaşık 125 ayette işlenmekte olan bu mevzu, müteradifi (eş anlamlısı) olan haşyet kelimesi ile de Kur'ân'da yer alır. Dünyevî ve uhrevî korkular başta olmak üzere peygamberler de dâhil, beşer olarak insan için söz konusu olan bütün korku türleri farklı ayetlerde Kur'ân'da yer almıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü