Eğitim Sitesi

Nahiye Nedir? Nahiye Hakkında Kısaca Bilgi

Nahiye Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Nahiye:

Bucak, Mülki Yerleşme birimi.

 

Hukuk Terimi Olarak Nahiye:

bucak; bölge; kenar; kısım; çevre

 

Tarih Terimi Olarak Nahiye:

Bucak. Köyden büyük, ilçeden küçük idarî birim.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Nahiye:

Bucak.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Tabhane: Osmanlı imparatorluğunda Misafirhane. Dinî yapıların bir bölümü olup, özellikle gezici dervişlerin misafir edildiği yapılara denir. Tabhane, Erken Osmanlı mimarlığında cami yapılarıyla organik bütünlük içerisinde inşa edildiği için Tabhaneli Cami, Zaviyeli Cami veya Ters T Planlı Cami gibi adlandırmalarla farklı bir tipoloji doğmuştur. Tabhaneli Camilerin ilk örneklerinde Tabhane mekânları asıl ibadet mekânlarından olabildiğince bağımsız ve dışarıya açılabilen müstakil mekânlar halindeyken zamanla bağımsızlıklarını kaybetmiş ve asıl ibadet mekânının bir devamı olarak cami bütünlüğüne katılmıştır.

    Alay Arabası: Alaylarda padişahların bindikleri arabaya verilen addı. Buna "saltanat arabası" da denirdi. Avrupalılarca "Lando" adı verilen araba nevindendi. Muhteşem olan arabayı, ihtişamı bir kat daha arttıran atlar çekerdi. Seyisler de ihtişamlı, sırmalı giysiler giyerlerdi.

    Alay Meclisi: Alay işleri ve meseleleri hakkında gerekli kararları alıp uygulamaya koyma yetkisi olan meclisin adıydı. Bu meclis, miralayın reisliğinde, taburların binbaşılarıyla, alay müftüsü ve alay kâtibinden oluşmaktaydı.

    Baruthane Nazırı: Barut imalatı ile uğraşan baruthane nezaretinin yöneticisi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü