Eğitim Sitesi

Mimesis Nedir? Mimesis Hakkında Kısaca Bilgi

Mimesis Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mimesis:

Görülen şeylerin taklidi anlamına gelen bir terim olan mimesis, Türkçede yansıtma ya da öykünme terimleriyle ifade edilmektedir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mimesis:

Taklit, benzetme. (Platon ve Aristotoles'te sanat taklittir.)

 

Tiyatro Terimi Olarak Mimesis:

Taklit,benzetme, öykünme. Platon bu terimi sözlük anlamıyla, yani 'öykünme' olarak kullanmış, Aristoteles dram sanatı konusunda bu terimi 'yeniden yaratma' ve ' yansıtma' anlamıyla yorumlamıştır.Tiyatro sanatının temeli ilkelerinden biridir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Süreç: Düşüncenin gerece aktarımı ve sanat yapma yolu.

    Sgrafitto: XI. yüzyıldan ilk Osmanlı dönemine değin kullanılan seramik tekniğidir. Kullanılan hamur kırmızı renkli, kaba ve gözeneklidir. Kap astarlandıktan sonra sivri uçlu bir aletle motifler çizilir ve istenilen renkte saydam bir sırla sırlanır. Çukur kısımlarda sır daha koyu, diğer yerlerde ise daha açık olarak motifler belirlenmiş olur.

    Zafer Takı: 1. Şehirlerin girişlerinde yollar üzerine veya meydanlara inşa edilen gösterişli yapı. 2. Eski Roma'da savaş kazanan komutan ve imparatorlar için yollar üzerine ve meydanlara inşaa edilmiş yapı.

    Hacim: 1- Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk, oylum. Sanatta hacim sözcüğü nesnelerin uzayda yer kaplayan masif kütlesi anlamına gelir. Bir başka anlatımda hacim dördüncü boyuta yani mekân boyutuna sahip olmayan üç boyutlu bir nesnenin niteliğidir. Örneğin heykel bir hacim sanatı sayılabilir. Çünkü dıştan ancak üç boyutuyla algılanabilir. 2- Heykel gibi, mekanda yer işgal eden bir kütleye veya hacime dairdir. Bu yanılsamayı sağlayabilmek için sanatçılar modle etme (modelling) veya tarama(hatching) gibi teknikler kullanırlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü