Eğitim Sitesi

Metropol Nedir? Metropol Hakkında Kısaca Bilgi

Metropol Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metropol:

Sanayileşme sonucu bazı kentlerin tek merkezli olmaktan çıkıp çok merkezli duruma gelmesiyle ortaya çıkan farklılaşmış kent yapısı.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Metropol:

Metropolis. Belli bir büyüklüğe ulaşmış, örneğin, nüfusu bir milyonu aşmış ve bir bölgenin en önemli kenti olarak nitelenebilen yerleşme. Bir metropolün çevresinde banliyö uzaklığında yerleşmeler bulunur.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Metropol:

Bir ülkenin veya bir bölgenin çevresindeki yerleşim yerlerine ekonomik ve toplumsal yönlerden hâkim olan ve genellikle ülkenin başka ülkelerle olan ilişkisinin sağlandığı en önemli kenti, ana kent.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Refleksif Bellek: Algı ve motor yeteneği gerektiren bazı işleri, nasıl yapılacağı konusunda sözcüklerle ifade edemediğimiz, tanımlama biçimine getirilmemiş olan bu refleks biçimini kullanırız. Bu bellek bir işlemin fark edilmeden çok sayıda tekrarı sonucu, zaman içinde birikerek oluşur. Bilinçli düşünme yada karşılaştırma, değerlendirme gibi kognitif işlemler gerektirmeden refleksif bellek oluşur ve genelde kelimelerle ifade edilmez. Bazı algı ve motor yeteneklerin kazanılması, gramer gibi bazı kuralların öğrenilmesi refleksif bellek ile olmaktadır. Araba kullanmak başlangıçta tanımlanabilir (deklaratif) bellek ile gerçekleşirken, bir zaman sonra refleksif belleğe geçer ve artık araba kullanma kuralları her kullanışta, sözcüklerle ifade edilmez, kısaca otomatikleşir.

    Toplum Felsefesi: Toplumun ve sosyal olayların özü ve anlamı üzerinde felsefe araştırmaları. Toplumun özü ve nasıl olması gerektiği üzerindeki felsefe öğretileri.

    Ütopya: 1- Ütopya: Nesnel ve toplumsal yasalardan değil de, özgürlük-eşitlik-adalet gibi soyut ilkelerden hareket ederek türetilen ve gerçekleşmesi mümkün görülmeyen, başka bir deyişle "düş" olarak kalacak toplum biçimlerine denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilere oranla çok daha güzel, ideal, insana daha yakışır olacağını iddia eden ütopyalara iyi(beyaz) ütopya denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilerden çok daha kötü, korkunç, adaletsiz olacağını iddia eden ütopyalara ise kötü (kara, korku) ütopyaları denir. 2- Hayal ürünü, ideal toplum düzenlerini anlatan felsefe görüşleri. Gerçekleşmesi olanaklı olmayan düşünce ya da tasarı.

    İthal: Bir ülkeye başka ülkelerden mal getirme veya satın alma. Başka ülkelerden alınan mal.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü