Eğitim Sitesi

Mescidi Aksâ Nedir? Mescidi Aksâ Hakkında Kısaca Bilgi

Mescidi Aksâ Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mescidi Aksâ:

Kudüste Süleyman (as) tarafından yaptırılmış olan ve müslümanların ilk kıblesi olan cami; Beyti Mukaddes, Beyti Makdis de denir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Haremeyn: 1. Müslüman olmayanların girmesi dinen yasak olan iki şehir; Mekke ve Medine. 2. Mekke’de bulunan Kâbe ile Medine’de Hz. Peygamber’in kabrinin olduğu yer.

    Zemzem: Hz. İbrahim, oğlu İsmail ve eşi Hz. Hacer’i Mekke’ye bıraktığında Allah tarafından onlara ikram olarak verilen Kâbe’nin yanındaki kaynak suyu. Tarihte, zemzem suyunun çıkmasıyla beraber Kâbe ve civarına birçok kabile gelip yerleşmiştir. Zemzem, içen kişilerin açlığını ve susuzluğunu giderir. Mekke’ye gelen hacılar, memleketlerine dönerken bu sudan götürürler. Zemzemi ayakta içip dua etmek sünnettir.

    Zulhuleyfe: Medine'nin güneybatısında bir yer adı. Güneyden hac için gelenlerin ihrama girmek zorunda oldukları yer.

    Kıble: Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dini bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâbe manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâbe'dir. Kâbe'yi görenler için kıble, Kâbe'nin bizzat kendisidir. Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâbe'nin bulunduğu taraftır. Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü