Eğitim Sitesi

Mertek Nedir? Mertek Hakkında Kısaca Bilgi

Mertek Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Çatılarda kaplama tahtalarını taşıyan, eğim yönünde latalar.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatılarda çatı kaplama sistemlerini taşıyan genellikle 40 - 55 cm aralıklarla mahya saçak istikametine dik olarak döşenen en az 5 x10 cm ölçülerindeki ahşap taşıyıcı elemanlardır.

 

İnşaat Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatıda mahyadan oluklara kadar uzanıp örtüden gelen yükleri taşıyan ve aşıklara ileten, çoğu 3/1,4/10,5/10,5/12 cm kesitli ağaçlara verilen ad. Türkiye de mertek aralıkları 75 cm den daha çok yapılamaz.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Küpeşte: Merdivenlerde korkuluğun üzerine veya duvara bağlanan merdiven iniş ve çıkışlarında tutunmaya yarayan ahşap, maden veya plastik merdiven elemanına küpeşte denir.

    Ahşap Koruyucu: Ahşabın çeşitli etkenler (sıcaklık, nem, böceklenme gibi) karşısında bozulmasını ve çürümesini önlemek için ahşap yüzeyine uygulanan, ahşabın dokusuna zarar vermeyen madde.

    Konsol: 1.Bir nesneyi alttan ve duvardan destekleyen eğik parça. 2. Yalnız bir ucu yapı elemanına gömülü, diğer ucu boşta olan yapı öğesi. 3. Genellikle salon için tasarlanan, duvar kenarına yerleştirilen, çoğunluğu aynalı, altı çekmeceli, üzerine dekoratif eşyaların yerleştirildiği dolap çeşidi.

    Eskalator: Yürüyen merdiven.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü