Eğitim Sitesi

Mertek Nedir? Mertek Hakkında Kısaca Bilgi

Mertek Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Çatılarda kaplama tahtalarını taşıyan, eğim yönünde latalar.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatılarda çatı kaplama sistemlerini taşıyan genellikle 40 - 55 cm aralıklarla mahya saçak istikametine dik olarak döşenen en az 5 x10 cm ölçülerindeki ahşap taşıyıcı elemanlardır.

 

İnşaat Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatıda mahyadan oluklara kadar uzanıp örtüden gelen yükleri taşıyan ve aşıklara ileten, çoğu 3/1,4/10,5/10,5/12 cm kesitli ağaçlara verilen ad. Türkiye de mertek aralıkları 75 cm den daha çok yapılamaz.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Klima: 1. Isıtma, soğutma, temizleme, sirkülasyon yaptırma ve havanın nem miktarının belirli bir oranda tutulması işlevinin sürekli olarak temin ve tesis edilmesi işlemi. 2. İklimleme, iklimlendirme aygıtı.

    Alüminyum: Alüminyum (simgesi Al) gümüşümsü renkte sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda kullanılır. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayisinde kullanım alanı geniştir. Yoğunluğu bakırın ve çeliğin üçte biridir, kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Alüminyumun parlak ve silik görüntüsünden yararlanılarak dekoratif amaçlı süs ve ev eşyaları yapımında kullanılmaktadır.

    PVC Asma Tavan: Arzu edilen her türlü formda, eğik çatı arası tavan uygulamalarında veya amorf şekillerde uygulanabilen asma tavan çeşididir. İstenilen kotta, mevcut asma tavanı sökmeden ve hiçbir askı elemanına ihtiyaç duymadan duvardan duvara monte edilir (Derzsiz maksimum 50m2) uygulanabilir. Daha geniş mekanlarda derz profili kullanılmaktadır. Bina veya monte edildiği strüktüre ilave fazla bir yük getirmeyen, hafif, sökülebilen, kolay taşınabilen (210 gr / m2) ekonomik çözümler sunar. Uygulama sırasında mekanın kullanıma engel olacak şekilde kapatılmasına ve mevcut eşyaların taşınmasına gerek kalmadan, tozlanma veya kirlenmeye neden olmadan kolay ve çabuk monte ve demonte edilebilir. Toz ve kir tutmayan, hijyenik, antistatik, nem ve sudan etkilenmeyen, yıkanabilir, silinebilir, çatlamayan ürünlerdir. Yangında alev almaz (B1 sınıfı) Her cins aydınlatma armatürü, menfez, sprinkler, dedektör, hoparlör gibi tavanda yer alan tesisat elemanlarının montajına uygundur. Çok değişik renkleri, mat-parlak ve desenli yüzeyleri mevcuttur.

    Füme: Duman rengi, koyu kül rengi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü