Eğitim Sitesi

Meridyen Nedir? Meridyen Hakkında Kısaca Bilgi

Meridyen Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meridyen:

1- Kutup noktalarını birleştiren ve paralelleri dik kestiği varsayılan yarım çemberler.

2- Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve Paralelleri dik kestiği varsayılan yaylara meridyen denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Meridyen:

Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve paralelleri dik olarak kesen yarım çemberlere meridyen denir.

Meridyenler, 360° olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Başlangıç meridyeni (0°), İngiltere'ni başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich Gözlem Evi'nden geçer.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ahır: Büyükbaş hayvanların barındırıldıkları, bakıldığı yapı.

    Şelale: Çağlayan. Akarsuların yüksek bir yerden dökülüp aktıkları yer. Büyük çağlayan anlamına gelir. Dilimizde şelale karşılığı olarak çavlan, çağlak, gürlevik, gürleyik, sudüsen, suuçtu, şarlak ve daha birçok kelimeler vardır. Bunlardan kimisi çağlayan terimi ile bir anlamda, kimisi ise, büyük çağlayan yani şelale anlamındadır.

    Ekoturizm: Çevreyi koruyan, halkın refahını gözeten doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir.

    Doğal Afet: Toplumun sosyoekonomik ve kültürel etkinliklerini büyük ölçüde olumsuz yönde etkileyen, büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, önlenmesi insan eliyle mümkün olmayan mal ve can kaybına neden olabilecek tehlikeli ve genellikle büyük çaplı sel, fırtına, deprem, dolu vb. felaketlerin her biri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü