Eğitim Sitesi

Menkul Nedir? Menkul Hakkında Kısaca Bilgi

Menkul Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Menkul:

Bir yerden başka bir yere taşınabilen, taşınır.

 

Hukuk Terimi Olarak Menkul:

taşınır; taşınır mal

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Menkul:

Taşınır. Bir yerden bir yere taşınabilen (mal).

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Menkul:

Taşınabilir mal anlamındadır.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Muvakkat Şerh: Bir taşınmaz mal üzerinde ayni bir hak iddia edene hakkını ispat edebilmesi için veya bir tapu işlemi yaptıracak olanın eksik belgesini tamamlayabilmesi için kendisine süre verilerek kesin tescil yapılıncaya kadar yapılan geçici tescildir.

    Şufa Hakkı: Önalım, öncelikle alım hakkı. Hakkın ilişkin bulunduğu taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılara göre öncelikle satın alma hakkıdır. Kanuni şufa ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere iki türü vardır. Bir taşınmazın hissedarlarının birbirlerine karşı kanuni şufa hakları vardır. Kanuni şufanın tapu kütüğüne şerhi gerekmemekle birlikte sözleşmeden doğan şufanın tapu kütüğüne şerhi zorunludur.

    Aplikasyon (Yer Gösterme): Kadastro paftalarındaki parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesidir. Parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesidir.

    Değişiklik: Tapu siciline başlangıçta doğru olarak yazılmış bir kaydın sonradan vuku bulan olaylar ile anlam ve önemini yitirmiş veya kapsamında farklılık olması halinde malik veya hak sahibinin talebi ile sicildeki kaydın gerçeği yansıtır hale getirilmesidir. Değişiklik, düzeltmeden (tashihten) farklıdır. Değişiklik işlemine en güzel örnek cins değişikliğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü