Eğitim Sitesi

Menasik Nedir? Menasik Hakkında Kısaca Bilgi

Menasik Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Menasik:

Hac ve Umrenin eda edilişiyle ilgili amellerin tamamına menasik denir. Hacla ilgili fiil ve ibadetler.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Menâsik:

İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Arefe günü: Zilhicce'nin 9.(kurban bayramından bir önceki) günüdür. Arafat vakfesi bugün yapılır.

    Tekbir: "Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahi'l hamd" demek. Allah'ın en büyük olduğunu ifade eden zikirdir.

    Remel: Erkeklerin, tavafın ilk üç şavtında kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı ve süratli yürümeleri. Devamında sa'y yapılacak tavaflarda, remel yapılması sünnettir. Sonunda sa'y yapılmayacak tavaflarda remel yapılmaz.

    Cemre: Sözlükte çakıl taşı ve ateş koru anlamına gelen "cemre", bir hac terimi olarak, haccedenlerin kurban bayramı günleri Mina'da,halk arasında şeytan diye isimlendirilen yerlere attıkları küçük taşların her birine denir. Bu taşların atıldığı yere de mecazi olarak cemre denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü