Eğitim Sitesi

Mekan Nedir? Mekan Hakkında Kısaca Bilgi

Mekan Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mekan:

Uzayın sınırlanmış parçası. Mimarlık mesleğinin konusunu oluşturur. Aynı zamanda, mekan bir mimari ürünün vazgeçilmez tek niteliği, bir mimari ürünü var eden temel koşuldur. Bir mekan oluşturmak için onun mutlaka her yönden kesin engellerle sınırlanması gerekmez. Mekanı oluşturan sınırlama fiziksel olabileceği gibi, yalnızca görsel de olabilir. Örneğin, ışık herhangi bir somut engel niteliği taşımadığı halde, bir mekanı belirleyebilir. Mekan yalnızca bir yapının "içi" olarak düşünülmemelidir; yapıların tek başlarına ve diğer yapılarla birlikte oluşturduğu bir "dış mekan"da söz edilebilir.
Ayrıca, mekan bir mimari ürünün dördüncü boyutudur. Bir yapıyı üç boyutlu bir kitle olmaktan çıkaran özellik bir mekana sahip olmasıdır. Yapı onun sayesinde, en, boy ve yüksekliğin ötesinde bireyin devingenliğinden kaynaklanan anlık yaşantılarla edinilen bir mekan boyutu kazanır. Mekan boyutunun kişinin devingenliğinden ötürü, sayısız yaşantılar yaratabilme niteliği mimarlıkta birinci boyuttan bahsedebilmeyi olanaklı kılmaktadır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mekan:

İnsanı çevreden belli ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk, ortam.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mekân:

1-Yer, bulunulan yer.

2-Ev, yurt.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Mekân:

Roman, hikâye, masal gibi eserlerde olayların yaşandığı yer (sahne)dir.

 

İnşaat Terimi Olarak Mekan:

İnsanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk. Mimari bir mekan yaratmak, geniş anlamdaki doğadan veya peyzaj mekanından insanın kavrayabileceği bir bölümü sınırlamaktır.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Mekân:

İnsanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Naos: Bir Yunan tapınağında tanrının heykelinin yer aldığı, çevresi sütunlu esas bölüm (hacim) cella ile eş anlamlıdır.

    Bizon: Amerika'da yaşayan bir cins hörgüçlü yaban öküzü.

    Küfeki Taşı: Basınç altında kaynaşmış kum taneciklerinden oluşmuş, işlenmesi nispeten kolay olan ve su geçirmeyen bir taş cinsi.

    Ebru Sanatı: 1- Kitre gibi kıvamlaştırıcı maddeler katılarak yoğunluğu arttırılan suya serpilen boyalarla bir desen elde edilmesi, suyun üstüne kapatılan kağıda geçirilmesi sanatı. 2- Kâğıt üzerine, özel yöntemlerle yapılan geleneksel bir süsleme sanatıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü