Eğitim Sitesi

Megapixel (Megapiksel) Nedir? Megapixel (Megapiksel) Hakkında Kısaca Bilgi

Megapixel (Megapiksel) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Megapixel (Megapiksel):

1 milyon piksellik bir CCD çözünürlüğünü ifade eder. 1 Megapixel lik bir kamera genelde 1280×960, 2 Megapixel lik bir kamera genelde 1600×1200, 3 Megapixel lik bir kamera genelde 2048×1536 çözünürlüğündedir. Başka bir ifade ile 3.34 Megapixel bir kamera 3.34 milyon piksellik bir kamerayı ifade etmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Yakın Çekim Filtresi: Objektif önüne eklenerek minimum netleme mesafesini kısaltan optik malzemedir.

    Panoramik Fotoğraf Makinesi: Özel olarak yapılmış döner bir objektife sahip. Çok geniş bir görüş açısını, görüntü bozulmasına neden olmadan fotoğraflayabilen makinelere verilen ad. Kimi makinelerde bu görüş açısı 140 dereceye ulaşmaktadır.

    Hâkim Renk: Bir tonun veya tek bir rengin diğer renklere nazaran baskın şekilde bir fotoğrafa hâkim olmasıdır. Bu durum, ışığın kalitesinden dolayı meydana gelebileceği gibi çekim koşullarına uymayan renk ısısında bir filmin kullanılması, yanlış filtrenin takılması veya banyonun yanlış uygulanması gibi etkenler sonucunda da ortaya çıkabilir.

    White Balance: Kırmızı, yeşil ve mavi olan temel renklere bağlı bir parlaklık ayarlamasıdır ki bu sayede resimdeki en parlak obje ortaya çıkar. Bu ayarlama kameralarda otomatik olarak yapıldığı gibi manuel olarak da yapılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü