Eğitim Sitesi

Mantık Nedir? Mantık Hakkında Kısaca Bilgi

Mantık Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mantık:

Doğru düşünme sanatı ve bilimi.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Mantık:

Gidilecek yol, doğru düşünce.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mantık:

Doğru bilgiye ulaşmak için düşünceler arasındaki ilişki ve düzeni yöneten ilke ve yasaları saptayan alan mantık (lojik) tır. Mantık doğru düşünmenin kurallarını koyar, ilkelerini saptar. Bilgi kuramı, bilginin objesi ile uygunluğunu temellendirirken mantığın kural ve ilkelerine dayanır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mantık:

Doğru düşünmenin kurallarını koyan disiplindir. Doğru düşünme, kendini akıl yürütmede, verilen yargılardan sonuç çıkartmada gösterir. Yargı (önerme) ve akıl yürütme (çıkarım) mantığın temel kavramlarıdır. Yargının dayandığı doğru, bilgi doğrusudur. "Şu kalem siyahtır." yargısında, kalemle onun siyah olup olmadığının uygunluğu bilgi doğrusu ile saptanır. Yargılara dayanarak sonuç çıkartmak ise mantık (akıl) doğrusudur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Proje: Uzun vadeli öğretim programı ünitelerinden oluşan, sürece ve sonuca ilişkin öğrencinin düşüncelerini, algısal ayrımsamalarını, çözümlemelerini kapsayan, bazen bireysel, bazen de grup olarak uygulamayı gerektiren çalışma türü.

    Komposizyon: 1- Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi. Bir sanat yapıtında öğelerin düzenlenmesi. 2- Bir sanat yapıtında öğelerin düzenlenmesi - bir ölçüde iskelete benzetilebilir - vazgeçilemez ancak görünmez olan alt yapı. (Composition)

    Köşk: Saray ve kasırlara nazaran daha küçük yapılardır.

    Materyal: Yazılı, sözlü, görüntülü, kaydedilmiş her türlü belge. Gereç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü