Eğitim Sitesi

Mahfil Nedir? Mahfil Hakkında Kısaca Bilgi

Mahfil Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Mahfil:

Bir mekânda belirli kişi ya da topluluklar için ayrılmış bölümler. Hünkâr Mahfili, Müezzin Mahfili, Kadınlar Mahfili gibi.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mahfil:

Camilerde müezzinlik yapan kimselerin bulunduğu parmaklıklarla ayrılmış yüksekçe yer.

 

Sanat Terimi Olarak Mahfil:

1. Camilerin içerisinde müezzin ya da padişahlara ayrılmış ve yüksekçe olarak inşa edilmiş, parmaklıklarla çevrili bölüm.

2. Bir mekânda belirli kişi ya da topluluklar için ayrılmış bölümler. Örneğin: Hünkâr Mahfili, Müezzim Mahfili, Kadınlar Mahfili gibi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mahfil:

Toplantı yeri. Camilerde parmaklıkla ayrılmış yüksek yer.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Ağnam: Koyun ve keçi cinsi küçükbaş hayvanlardan alınan vergi, Ağıl resmi.

    İdadi: Lise derecesindeki okullara verilen ad.

    Hünkâr Kasrı: Padişahlara mahsus küçük donanıma sahip camiye bitişik odalardır.

    Ağız Çevresi: Şerbet içen misafirin ağzını sildiği "sırmalı yağlık" ın adıydı. Şimdi misafirlere, kahveden sonra şeker ve şekerleme ikram etmek âdet olduğu gibi, eskiden kahvenin arkasından şerbet ikram etmek âdettendi. Zengin konaklarda şerbet, "kilerci kalfa" ve "şakirt" denilen kızlar tarafından misafire sunulurdu. Kilerci kalfa önden girer, üzerinde gümüş bardak takımı bir de sırmalı yağlık olan tepsiyi şakirt arkadan taşırdı. Kilerci kalfa bardaklardaki şerbetleri misafirlere ikram ettikten sonra arka arka çekilir, sırmalı yağlık elinde olmak üzere beklerdi. Misafir şerbetini bitirince kilerci kalfa tekrar yanına yanaşır, boş bardağı alır ve şakirtin elindeki tepsiye koyar, o sırada elindeki sırmalı yağlığı misafire uzatırdı. Misafir bununla dudaklarını sildikten sonra kilerci kalfaya uzatır ve kilerci kalfa tekrar arka arka çekilirdi. Haremlik tarafında ikram böyle iken, aynı ikramı selamlık tarafında "çubukçu ağalar" ve "kahveci" denilen hizmetliler görürdü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü