Eğitim Sitesi

Madde Döngüsü Nedir? Madde Döngüsü Hakkında Kısaca Bilgi

Madde Döngüsü Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Madde Döngüsü:

Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar da üretilmesi gerekmektedir. Doğada ekolojik önemi olan bu maddeler canlılar ve çevreleri arasında alınıp verilir. Bu maddeler güneş enerjisi yardımıyla belirli yörüngeleri izleyerek dolaşımlarını tamamlarlar. Maddelerin ekosistemdeki bu dolaşımına madde döngüsü denir. Tüm maddeler döngü yoluyla sürekli olarak canlılar tarafından yeniden kullanılır.

Canlılar için gerekli olup, devredilmesi gereken maddelerin en önemlileri; oksijen, su, azot, karbon, fosfor ve kükürttür.

 

Coğrafya Terimi Olarak Madde Döngüsü:

Canlı organizmalarla çevrelerini içine alan ve kimyasal değişim sonucu oluşmuş bulunan maddelerin ekosistemdeki dolaşımı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Madde Döngüsü:

Canlı yaşamı için büyük önem taşıyan su, karbon, oksijen, azot, fosfor gibi maddelerin canlı ve cansız çevre içinde dolaşım hâlinde olması.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Karbon Ayak İzi: Her insanın ulaşım, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarını anlatmak üzere kullanılan bir terimdir. Başka bir ifadeyle, aldığımız her ürün veya gerçekleştirdiğimiz her faaliyet için gerekli olan enerjinin üretilmesi sırasında atmosfere salınan karbon gazı toplamını ifade etmektedir. Bir yıllık zaman dilimi içinde bir insanın solunum, fosil yakıt kullanımı gibi nedenlerle atmosfere verdiği CO2 miktarına karbon ayak izi denir.

    Anaflaktik Şok: Organizmanın yabancı protein ya da başka maddelere karşı normalin üstünde aşırı reaksiyonu.

    Kromatofor: 1. Epidermisin alt tabakasında olduğu gibi pigment hücresi ya da renk oluşturan plastid. Bazı bakterilerde klorofil içeren tanecik. 2. Pigment içeren ve canlının deri renginin değişiminden sorumlu olan organel.

    Juvenil Hormonu: Deri değiştirme esnasında gençlik morfolojisini koruyan bir artropod hormonudur. Yokluğunda ergine ergine doğru bir metamorfoz başlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü