Eğitim Sitesi

Madde Döngüsü Nedir? Madde Döngüsü Hakkında Kısaca Bilgi

Madde Döngüsü Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Madde Döngüsü:

Canlı organizmalarla çevrelerini içine alan ve kimyasal değişim sonucu oluşmuş bulunan maddelerin ekosistemdeki dolaşımı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Madde Döngüsü:

Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar da üretilmesi gerekmektedir. Doğada ekolojik önemi olan bu maddeler canlılar ve çevreleri arasında alınıp verilir. Bu maddeler güneş enerjisi yardımıyla belirli yörüngeleri izleyerek dolaşımlarını tamamlarlar. Maddelerin ekosistemdeki bu dolaşımına madde döngüsü denir. Tüm maddeler döngü yoluyla sürekli olarak canlılar tarafından yeniden kullanılır.

Canlılar için gerekli olup, devredilmesi gereken maddelerin en önemlileri; oksijen, su, azot, karbon, fosfor ve kükürttür.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Madde Döngüsü:

Canlı yaşamı için büyük önem taşıyan su, karbon, oksijen, azot, fosfor gibi maddelerin canlı ve cansız çevre içinde dolaşım hâlinde olması.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    İzoterm: Eş sıcaklık eğrisi

    Çağlayan (Şelale, Çavlan): Küçük bir akarsuyun çok yüksek olmayan bir yerden dökülüp aktığı yer.

    Mutlak Nem (Varolan Nem): 1m³ havanın içindeki su buharının gram olarak ağırlığına mutlak nem denir. Mutlak nem, sıcaklığa bağlı olarak, Ekvator'dan kutuplara doğru, denizlerden karalara doğru ve yükseklere çıkıldıkça azalır.

    Çözünme: Kayaçların bileşimindeki minerallerin su etkisi ile değişime uğramasıdır. Özellikle suda çözünmüş karbondioksit, suyun asitlik derecesini artırdığından kalkerli kayaçların çözünmesinde etkilidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü