Eğitim Sitesi

Lokus Nedir? Lokus Hakkında Kısaca Bilgi

Lokus Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Lokus:

Kromozomların üzerlerinde genlerin bulunduğu özel yerler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Lokus:

Kromozomların üzerlerinde genlerin bulunduğu özel yerler.

 

Biyoloji Terimi Olarak Lokus:

Kromozomların üzerlerinde genlerin bulunduğu özel yerler. Genetikte, bir kromozom üzerindeki özgül bir yer. Gen ile eş anlamlı olarak düşünülebilir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Bağımsız Genler: Farklı karakterlere ait genlerin farklı kromozomlar üzerinde bulunmasına bağımsız genler denir. Bağımsız genlere sahip bireylerin oluşturacağı gamet çeşidi sayısı 2 üstü n formülü ile hesaplanabilir. Buradaki "n" heterozigot kromozom sayısıdır.

    Genetik: Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler. İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.

    DNA Parmak İzi: Her bireyin DNA nükleotit dizilimi kendine özgüdür. İnsan genomunun bu özelliği dikkate alınarak günümüzde suçluların tespitinde, babalık testlerinde ve toplum sağlığı gibi insanla ilgili birçok araştırmada kullanılan rekombinant DNA tekniğine dayalı DNA parmak izi yöntemi geliştirilmiştir.

    Krossing Over: Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi olayıdır. Bir kromozom üzerinde bulunan genler birbirinden ne kadar uzaksa, krossing over olasılığı da o kadar fazladır. Başka bir ifadeyle, krossing over olasılığı, genlerin birbirlerine olan uzaklığı ile doğru orantılıdır. Mayoz bölünme sırasında gerçekleşen krossing over ile bağlı genler birbirinden ayrılır ve yeni kombinasyonları ortaya çıkar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü