Eğitim Sitesi

Litosfer Nedir? Litosfer Hakkında Kısaca Bilgi

Litosfer Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Litosfer:

Dünyanın canlıları taşıyan üst kabuk kısmına verilen isimdir. Karalar dünyası olarak ta bilinir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Litosfer:

Taş küre. Dünya'nın manto katmanının üstünde yer alan ve yeryüzüne kadar uzanan katmanıdır. Kalınlığı yaklaşık 70-100 km dir. Taşkürenin ortalama 35 kmlik üst bölümüne yerkabuğu denir. Kıtalar ve okyanuslar Litosfer içerisinde yer alırlar.

 

Coğrafya Terimi Olarak Litosfer:

Dünya'nın manto katmanının üstünde yer alan ve yeryüzüne kadar uzanan katmanıdır. Kalınlığı ortalama 100 kmdir. Taşkürenin ortalama 35 kmlik üst bölümüne yerkabuğu denir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Azot Bağlanması: Mineral azotun organik bileşikler haline çevrilmesi veya insanlar ve hayvanlar dahil kolay alınabilir şekilde organik bileşiklere bağlanmasıdır.

    Su Kültürü: Suyu tatlı ya da tuzlu olan akarsu, çay ve göl gibi ekosistemlerde çeşitli su ürünlerini kapsayan hayvansal üretim ile bazı bitki türlerinin yetiştirildiği sisteme verilen isimdir.

    Ekolojik Denge: Bir ekolojik sistemin yapay olarak etki yapılmadığı sürece genel karakterlerini koruyup kararlılık göstermesidir. Bu hiç değişiklik olmayacağı anlamına gelmez. Zaman içinde değişiklik olacaktır fakat bu ekosistemin genel karakterini bozacak düzeyde olmaz.

    Sekonder Bitki Gelişimi: Üzerinde hayli gelişmiş bir bitki örtüsü bulunduğu halde; sonradan aşırı otlatma, kuraklık, erozyon ve benzeri nedenlerle, bu örtünün çeşitli derecelerde tahrip edilmiş olduğu yerlerde, tahrip nedenleri ortadan kalktıktan sonra meydana gelen bitki gelişimidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü