Eğitim Sitesi

Lika Nedir? Lika Hakkında Kısaca Bilgi

Lika Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Lika:

Boyacılıkta ve yaldızcılıkta astar olarak kullanılan bir çeşit zamk.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Lika:

1- Mürekkep hokkalarının dibine konulan ham ipeğin adıdır. Arapçası milka'dır. İran'da ise kilke denir. Kamış kalemin, hokkanın dibine çarpıp bozulmasını, kalemin ucunda çok mürekkep kalmasını ve hokka devrildiğinde mürekkebin dökülmesini önlemek amacıyla kullanılmıştır. Lif de denilmiştir. Tuhfe-i hattatın'e göre lika'ya. Peşm, peşençe, lası, gersef, zevane, penag da denilmiştir. Mürekkep tortusundan katılaşan lika çıkarılıp yıkanır, çürüyünce yenisi konurdu.

2- Lika, aynı zamanda yaldız altına sürülen maddenin adıdır. Lâk da denilir. Zamk türünden bu madde önceleri yerli olarak yapılmış, sonra Avrupa'dan gelmeye başlamıştır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Ayaklı Lamba (Lambader): Yere konan ve bulunduğu kısmı aydınlatmaya yarayan aydınlatma aksesuarıdır.

    Freze: Bir delik ağzını genişletmek için kullanılan hızlı döner burgu.

    Tefriş: Yapımı bitmiş bir yapı ya da yapı bölümünün, sabit nitelikte olmayan mobilya, halı gibi eşya ile döşenip, donatılması işlemi.

    Uygulama Projesi: Yapılan tüm mimarlık, mühendislik proje çalışmalarının amacı; inşası istenilen yapının, düşünüldüğü gibi olmasını sağlamaktır. Bu nedenle de yapılacak uygulamaların tüm ayrıntı ve detayların gösterileceği bir proje çizilir, çizilen bu projeye uygulama projesi denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü