Eğitim Sitesi

Levha Nedir? Levha Hakkında Kısaca Bilgi

Levha Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Levha:

Yer kabuğunu meydana getiren hareket hâlinde bulunan kırılgan parça. Levhaların sınırlarında oluşan sürekli hareketler depremler ve volkanik faaliyetleri oluşturur.

 

Coğrafya Terimi Olarak Levha:

1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir.
Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler.

2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı, yapılmış resim.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Levha:

İnsanlara bilgi vermek ve yönlendirmek amacıyla bir yere asılmak için yazılmış yazı, tablo, resim, tabela.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Levha:

Kitap başlıklarına verilen ad. Başlık veya serlevha da denir. Hüsn-i hatla yazılan ve çerçevelenerek duvara asılan yazılara da levha denilir. Bu yazıların küçüklerine ise kıt'a denilir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Levha:

Bilgilendirmek için belirli bir yere asılan yazı.

 

    Benzer Deprem Terimleri

    MSK Deprem Şiddet Cetveli: Avrupa kıtasındaki deprem özellikleri, yapı türleri ve hasar sonuçları esas alınarak Medvedev, Sponheur ve Karnik adlı bilim insanları tarafından 1964 yılında geliştirilmiş ve Avrupa Sismoloji Komisyonu tarafından onaylanmış 12 (XII) derecelik deprem şiddet cetveli. Şiddet dereceleri, Roma rakamıyla ifade edilir. Geliştiren bilim adamlarının isimlerinin baş harfleri olan MSK şiddet cetveli olarak anılır. Bu şiddet cetveli, ülkemizde de 1970’li yıllardan bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Aktif Fay: Gelecekte deprem oluşturmaya riski çok yüksek olan fay.

    Deprem İvmesi: Deprem yer hareketi hızının birim zamandaki değişim değeri. Birimi ‘gal’ olan ivme değeri, deprem mühendisliğinde, yerçekimi ivmesi g’nin yüzdesi olarak ifade edilir.

    Episantr (Dış Merkez): Odak noktasına en yakın olan yeryüzündeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği alandır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Deprem Terimleri Sözlüğü