Eğitim Sitesi

Lento Nedir? Lento Hakkında Kısaca Bilgi

Lento Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Lento:

Üzerlerine gelen yükleri taşıyabilmek için kapı, pencere vb. açıklıklarının üst başlarına konan ahşap, çelik ya da betonarme kiriş.

 

İnşaat Terimi Olarak Lento:

Süvelerin üzerini kapatan elemanlara verilen ad. Lentolar duvar boşluklarının üst kısmını teşkil eder. Taş, demir profil veya betonarmeden yapılırlar. Üzerlerine gelen yükleri taşıyabilmek için kapı, pencere vb. açıkların üst başlarına konan ahşap, çelik ya da demirli beton kirişler.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Lento:

Yavaş

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Arts Craft Hareketi: 19. yüzyılın sonlarında İngiltere'de ortaya çıkan ve tüm Avrupa'da dekoratif sanatların yeniden ilgi odağı olmasını sağlayan hareket. Birçok zanaatın yerini fabrikalarda kitlesel üretime bıraktığı Sanayi Devrimi'ne doğrudan bir tepkiydi. 1861'de, hareketin öncülerinden İngiliz tasarımcı ve şair William Morris (1834-96), Orta Çağ zanaatçılığı, ruhunu ve niteliğini yeniden canlandırabilmeyi amaçlayan iç dekoratörler ve imalatçıların bir araya geldiği bir şirket kurdu. Morris'in Çilek Hırsızı gibi ayırt edici tekstil tasarımları bugün de popülerliğini korumaktadır. Harekete katılan diğer önemli isimler arasında mimar Philip Webb (1831-1915), ressam Ford Madox Brown (1821-93) ve ressam Edward Burne-Jones (1833-98) sayılabilir. Bu hareket dekoratif sanatlara statü kazandırdı, el baskısı, mobilya imalatı, el baskısı dokuma ve oymacılık sanatlarını yeniden canlandırdı. Hareket, modern sanayi toplumunda zamanı geri döndürmeye çalıştığı ve gerçekçi olmadığı yönünde eleştirildi. 1890'larda, yeni parlamaya başlayan uluslararası Art Nouveau akımıyla bağdaştırıldı ve toplum tarafından kabul gördü.

    Pleksiglas: Metakrilik reçine esaslı sıcak su içinde ya da etüvde ısıtılarak kolayca şekillendirilebilir, hafif kırılmaya karşı camdan daha dayanıklı ancak kolay çizilebilir, ısıya dayanıksız, saydam ya da yarı saydam plastik cam.

    Nihale: Sofrada kullanılan tencere altlığı.

    Saykal: Maden parçalarının üzerine vurulan cila.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü