Eğitim Sitesi

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Nedir? Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Hakkında Kısaca Bilgi

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu):

Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs
1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sarnıç: Doğal olarak bulunanya da özel olarak yapılmış, kullanılmak üzere yağmur sularını biriktirmeye yarayan yer altı sudeposu.

    Tımar: Osmanlı toprak düzeninde devlete ait olan ve maaşları ya da belli hizmetleri karşılığında şahıslara bırakılan has, zeamet ve tımar toprakların genel adı. Aynı zamanda bu sistemde yıllık geliri üç bin akçeden yirmi bin akçeye kadar olan küçük dirlik. Tımar sahibine Tımarlı Sipahi denirdi. Gelirin ilk 3000 akçesine kılıç denir ve kılıç hakkı Tımarlı Sipahi'ye aittir.

    Cebeli: Kendilerine tımar ve zeamet verilen dirlik sahiplerinin dirlik gelirleri oranında beslemek zorunda oldukları tam donanımlı atlı askerlerdir. Türk kökenlilerden seçilen bu askerler barışta iç güvenlikten sorumlu olup, savaşta dirlik sahibinin komutasında Osmanlı ordusunun eyalet askerlerine katılırlardı.

    Humbara: Demirden veya tunçtan dökülmüş, içi boş ve yuvarlak olarak yapılan içine patlayıcı madde konularak düşmana el ile ya da toplarla ve havanlarla atılan bombalardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü