Eğitim Sitesi

Kütlenin Korunumu Nedir? Kütlenin Korunumu Hakkında Kısaca Bilgi

Kütlenin Korunumu Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Kütlenin Korunumu:

Reaksiyona giren maddelerin toplam kütlesi, reaksiyon sonucu oluşan ürünlerin toplam kütlesine eşittir. Bu ilkeye kütlenin korunumu kanunu denir.

 

Fizik Terimi Olarak Kütlenin korunumu:

Kapalı bir sistem içinde toplam kütle kimyasal olaylar olsa dahi değişmez

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Karbanyon: Karbon atomunun üzerinde pozitif yükün olduğu yapılar.

    Asit Baz Titrasyonu: Derişimi bilinmeyen bir asit veya bazın derişimini, derişimi belli olan diğer asit ve bazla tayin etme işlemine asit baz titrasyonu denir.

    Allotrop: 1.Kimyasal özelliği aynı, fiziksel özelliği farklı olan atomlar. 2. Aynı elementin uzayda farklı şekilde dizilerek, farklı geometrik şeklindeki kristalleri. 3. Bir elementin atomlarının farklı biçimlerde bağlanmış şekilleri. 4. Aynı element atomlarının uzaydaki farklı dizilişleri sonucu oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı sadece aynı madde ile verdikleri tepkime sonucu oluşan ürünlerin aynı olduğu maddelerdir. Örnek fulleren, grafit ve elmas her ikisi de karbon atomlarından oluşur. 5. Aynı elementin atomları uzayda farklı yapı ve dizilişte bir araya gelerek farklı geometrik şekil ve fiziksel özellik göstermesine Allotrop denir. Örneğin grafitle elmas, beyaz fosforla kırmızı fosfor, rombik kükürtle monoklinik kükürt, ozon ile oksijen birbirinin allotropudur. Allotropların çözünürlük, erime/kaynama noktası kristal yapıları, bağ yapıları, iletkenlik gibi fiziksel özellikleri tamamen farklı kimyasal özellikleri benzer ancak kimyasal tepkimelere girme hızları (aktiflikleri) birbirinden farklıdır. Aşağıdaki tabloda karbon atomunun iki allotropunun özellikleri karşılaştırılmıştır. Elmas (C) · Elektrik akımını iletmez. · Yapısında π (pi) bağı yoktur. · Erime ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Grafit · Elektrik akımını iletir. · Yapısında π (pi) bağı vardır. · Erime ve kaynama noktası düşüktür. Yandıkları zaman ikisinde de karbondioksit gazı oluşur ancak tepkime hızları oldukça farklıdır. (Kaynak: TÜBİTAK)

    Katran: Organik maddelerden damıtma yoluyla elde edilen; siyah renkli, suda çözünmeyen, yağ kıvamında hidrokarbon karşımı olan sıvı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü