Eğitim Sitesi

Kurgan Nedir? Kurgan Hakkında Kısaca Bilgi

Kurgan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kurgan:

Oda biçimindeki mezar. Mezar üzerine toprak yığılarak yapılan tepe. Höyük. Tepe biçiminde mezar.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kurgan:

1- İlk Çağda mezar üzerine toprak yığılarak yapılan küçük tepe.
2- Tepe biçiminde mezar, höyük.

 

Sanat Terimi Olarak Kurgan:

1. Orta Asya Türkçesinde kale anlamına gelen bir sözcükten Rus diline girmiştir. Bu dilde yığma mezar tepesi yani Tümülüs karşılığı kullanılır. En erken kurganlar M.Ö. 4.binde Kafkasya'da ortaya çıkmış, kısa bir süre sonra Güney Rusya stepleri ve Ukrayna'ya da yayılmıştır. Genel anlamda mezar olarak kullanılır.

2. Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısı. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur.

3. İlk Çağda Orta Asya Türklerinin eş ya ve hayvanlarıyla birlikte gömüldükleri mezar tipi.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Kurgan:

Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısıdır. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kuran-I Kerim: İslam dininin temel ilkelerini, Hz. Muhammet'e gönderilen Allah(C.C.) buyruklarını içeren, bunları bütün insanlığa bildiren Müslümanlığın temel ve de kutsal kitabıdır. Kuran 114 sureden oluşur. Sözcük anlamı "oku-okuyunuz"dur. Kuran'da yalnızca dinsel bilgiler ve buyruklar değil, toplumsal, hukuksal, siyasal ve tarihsel bilgiler de yer alır. İlk olarak Hz. Ebu Bekir zamanında kitap (Mushaf) haline getirilmiş, Hz. Osman zamanında ise yeniden yazılarak çoğaltılmış ve İslam dünyasına dağıtılmıştır.

    Toprakbastı Parası: İstanbul'a sevk edilen koyun ve keçi gibi hayvanların geçitlerden, yollardan, köprülerden geçirilmesi karşılığında alınan vergi. Buna resmî olarak mürûriye(müruriye), selâmet akçesi denirdi. Ama halk genelde Toprakbastı parası deyimini kullanırdı.

    Ortaçağ: Kavimler Göçü'nden (375), Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünüşünden (395) ya da çöküşünden (476) Türklerin İstanbul'u ele geçirdiği 1453 yılına kadar değin süren zaman dilimi.

    Ares: Eski Yunan'da savaş tanrısıdır.Sembolü miğfer ve mızraktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü