Eğitim Sitesi

Küreselleşme Nedir? Küreselleşme Hakkında Kısaca Bilgi

Küreselleşme Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Küreselleşme:

Ülkeler arasındaki iktisadi, siyasi, sosyal ilişkilerin yaygınlaşması ve gelişmesi, farklı toplumsal kültürlerin, inanç ve beklentilerinin daha iyi tanınması, ülkeler arasındaki ilişkilerin yoğunlaşması gibi farklı görünen ancak birbirleriyle bağlantılı olguları içermektedir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Küreselleşme:

Uluslararası düzlemde yaygınlaşmış iktisadi etkinliklerin işlevsel anlamda birbirlerine eklemlenmesi. Ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve ekolojik denge açılardan küresel bütünleşmenin, entegrasyon ve dayanışmanın artması anlamına gelmektedir

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Küreselleşme:

Dünya üzerindeki ulusların ekonomi, politika ve iletişim bakımlarından birbirine yakınlaşması, bütünleşmeye doğru gitmesi.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Küreselleşme:

Mal, hizmet ve sermayenin artan hareketliliği sonucunda dünyadaki ekonomik bütünleşmenin, toplumlar arasındaki iletişim ve etkileşimin, bunlara bağlı olarak da karşılıklı bağımlılığın artması.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Yasa: Devletin yasama organı tarafından anayasaya uygun olarak hazırlanmış, herkesin uymak zorunda olduğu yaptırıma bağlı kurallardır. Yasa teklifi vermeye bakalar kurulu ve milletvekilleri yetkilidirler. Yasalar resmi gazetede yayınlanır.

    Özgürlük: 1- Herhangi bir kısıtlama, zorlamaya bağlı olmadan düşünme ve davranma, serbestlik, hürriyet. Özgürlükler sınırsız değildir. Bir kişinin özgürlüğü başka bir kişinin özgürlüğünün başladığı yerde biter. 2- Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu.

    Etnoloji: İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir. "Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."

    Petrol: Yoğunluğu 0,8-0,95 arasında olabilen, hidrokarbürlerden oluşmuş, kendisine özgü kokusu olan, koyu renkli, arıtılmamış, doğal yanıcı mineral yağ, yer yağı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü