Eğitim Sitesi

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınma Hakkında Kısaca Bilgi

Küresel Isınma Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Küresel Isınma:

Dünya yüzeyindeki ısının 'sera etkisi' sonucunda giderek artması ve buna bağlı olarak önemli iklim değişiklikleri meydana gelmesi şeklindeki coğrafî oluşum.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Küresel Isınma:

Atmosfere verilen gazların sera etkisi yapması sonucunda dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Küresel Isınma:

Atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesidir.

 

Fizik Terimi Olarak Küresel Isınma:

Dünyanın atmosferinin ortalama sıcaklığının, 19. yüzyıldan bu yana belirgin bir hızla artıyor olmasıdır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Küresel Isınma:

Yeryüzündeki bitki örtüsünün azalması, fosil yakıtların kullanımının artması, fabrika bacalarındaki zehirli gazların filtre edilmeden atmosfere verilmesi, deodorant kullanımı gibi sebepler atmosferdeki karbondioksit, metan, ozon, azotdioksit ve kloroflorokarbon (CFC) bileşiklerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle güneşten gelen ışınlarla atmosfer ve okyanusların sıcaklığı daha da artmıştır. Bu duruma küresel ısınma denir.

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    Hubbart Formülü: Oda fiyatlarının saptanmasına ilişkin Hubbart formülü fiyat saptanması gibi karmaşık bir sorunun çözümüne basit bir yaklaşımdır. Bu nedenle yöneticilerin karar vermesini kolaylaştıran standart bir reçete özelliği taşır. Hubbart formülünün hareket noktası teşebbüsün ihtiyaçlarıdır. Teşebbüs bir taraftan bütün giderlerini karşılamak ve yatırımdan bir getiri sağlamak, diğer yandan rekabet gücünü koruyabilmek için, oda fiyatlarının nasıl ve hangi düzeyde saptamalıdır? Bu sorunun cevabı işletmenin faaliyetlerini sürdürmek açısından son derece önemli bir koşuldur. Hubbart Formülü: X= O + I/R Formülde X = Odanın ortalama satış fiyatı O = Tahmin edilen yıllık toplam işletme giderleri (İşletme faaliyetleri) I = Yatırımın özkaynakla karşılanan kısmı için beklenen kar oranı R = Tahmin edilen oda satış sayısı Diğer taraftan bu formülden ve hesaplanan ortalama oda satış fiyatından yararlanarak konaklama tesisinin tek ve çift yataklı odaları veya bir odanın tek kişi ya da çift kişi tarafından tutulması durumunda uygulanacak fiyatların ne olacağı da aşağıdaki formül uyarınca hesaplanabilir. (Nt)St + (Nç)Sç = Ro (X) Nt=Belirli bir dönemde satılan çift kişilk oda sayısı. Nç=Belirli bir döenmde satılan çift kişilik oda sayısı St=Tek kişilik odanın ortalama satış fiyatı Sç=Çift kişilik odanın ortalama satış fiyatı Ro=Belirli bir dönemde satılan toplam oda sayısı X0=Oda ortalama satış fiyatı.

    L.C.V.: Davetiyelerde, davet edilen tarafın katılıp katılmayacağını bildirmesi için eklenen, 'Lütfen Cevap Veriniz' anlamındaki istem notu.

    Oda Doluş Oranı: Oda doluş oranı bir dönemde satışa arz edilen oda sayısı ile fiili oda satışı arasındaki orandır. Oda Doluş Oranı =Satışa arz edilen oda sayısı/Satılan oda sayısı

    Rıhtım: Bir nehir veya deniz kıyısında doldurularak yapılmış, gemilerin indirme-bindirme veya yükleme-boşaltma yapabileceği yer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü