Eğitim Sitesi

Kuraklık Sınırı Nedir? Kuraklık Sınırı Hakkında Kısaca Bilgi

Kuraklık Sınırı Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Kuraklık Sınırı:

Bir bölgenin sıcaklık ve nem koşulları tarım ürünlerini, sulamaya duyulan gereksinimi etkilemektedir.Yaz kuraklığının belirgin olduğu bir yerde sulamaya duyulan gereksinim fazladır. Buna kuraklık sınırı denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ölçek: 1. Bir harita veya resimdeki uzaklıklarla bunların temsil ettiği gerçek uzunluklar arasındaki orandır. 2. Haritalardaki küçültme oranına ölçek denir. Bir başka ifade ile harita üzerindeki iki nokta arasındaki uzunluğun(mesafenin) gerçek uzunluğa oranıdır.

    Maksimum Nem (Doyma Miktarı): 1m³ havanın belli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nemin gram olarak ağırlığıdır. Hava kütleleri ısındıkça genleşip hacimleri artar. Bu nedenle nem alma ve taşıma kapasiteleri de artar. Eğer hava taşıyabileceği kadar nem alırsa doyma noktasına ulaşır ve doymuş hava adını alır. Örneğin : 20°C sıcaklığa sahip bir hava kütlesinin taşıyabileceği nem miktarı 17,32 gr/m3'tür. Bu hava kütlesinin sıcaklığı 30°C' ye yükseldiğinde havanın hacmi genişleyeceği için taşıyabileceği nem miktarı da artar ve doyma noktası 30,4 ge/m³'e yükselir. Bu nedenle hava kütlesinin doyması için aradaki fark (13.08 gr) kadar nem yüklenmesi gerekir.

    Anız: Ekin biçildikten sonra tarlada kalan sap ve gövde parçacıkları.

    Tüf: Volkan bacasından çıkan çakıl, kum, kül gibi irili ufaklı volkanik malzemenin tümüne birden verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü