Eğitim Sitesi

Kübizm Nedir? Kübizm Hakkında Kısaca Bilgi

Kübizm Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Kübizm:

20. yüzyılın başlarında önce resimde başlayan, sonra öteki sanat dallarıyla birlikte edebiyatta etkisini gösteren sanat akımı.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kübizm:

Nesneleri hep geometrik biçimde gösteren, 1910-1930 yılları arasında çok tutulmuş sanat akımı. Biçimlerin sarih olarak bitmelerine yardımcı olan düz çatı karakteristik bir öğe haline gelir. Süsten arınmış sade cepheler sıklıkla kullanılır.

 

Sanat Terimi Olarak Kübizm:

1. 1907'de Paris'te Picasso ve Braque öncülüğünde oluşan akım. Bu iki sanatçının yapıtlarını, küplerden oluşan bireşimler olarak yorumlayan eleştirmen Louis ve Veauxcelles akıma kübizm adını vermiştir.

2. Plastik sanatlarda özellikle resim ve heykelde kompozisyonu meydana getiren nesneleri ve canlı varlıkları doğadaki görünümleri ile değil, parçalanmış geometrik şekillerle ifade eden sanat akımı.

3. Doğa görünüşlerinin geometrik parçalanmaya tabi tutup, tablo yüzeyini doğa unsurlarından kurtararak yeniden inşa etme anlayışı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Kübizm:

Nesneleri geometrik biçimlerde gösteren bir sanat akımı.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Destan: 1. Yunanca Epos şiirinin karşılığı olan bu kavram, toplumların belleklerinde derin izler bırakmış yiğitlik ve kahramanlık olaylarını manzum olarak öyküleyici bir yöntemle anlatan en eski edebiyat türüdür. 2. Toplumların vicdanında derin izler bırakmış bir olayı, özellikle de kahramanlık olaylarını manzum olarak anlatan, en eski edebiyat türü. 3. Ulusların çok eski çağlardaki büyük savaşlarını, başlarından geçen büyük olayları anlatan manzume.

    Parodi: Ağırbaşlı, ciddi bir yapıtın tümünü ya da bir bölümünü, biçimsel özelliklerini koruyarak onu yeni bir özle işleten yapıt.

    Ahenk: Uyum

    Bovarizm: Gustave Flaubert'in 1857 yılında yayımlandığı Madame Bovary adlı romanın kahramanlarına özgü tutum ve davranışlara verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü