Eğitim Sitesi

Korteks Nedir? Korteks Hakkında Kısaca Bilgi

Korteks Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Korteks:

Bir organın dış tabakası. Bitkilerde epidermisin altındaki doku.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Korteks:

Beyin kabuğu.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Langerhans Adacığı: Pankreasın sindirim enzimi salgılayan kısmının içine gömülü bulunup çok sayıda yuvarlak ya da çokgen şekilli hücrelerin (alfa, beta, gama hücreleri) oluşturduğu insülin ve glukagon hormonlarını salgılayan kısmı.

    Protonefridyum: 1. İlkel omurgasızların ve bazı ileri hayvanların larvalarındaki alev hücresinden oluşan boşaltım organı. 2. Bazı ilkel omurgasızlarda görülen, bir uçta alev hücreleriyle başlayan ve dallanan kanalların bir merkez kanalla birleşerek, dışarıya açıldığı boşaltım organı tipi.

    Test Çaprazlaması: Baskın fenotipli bir özelliğin genotipinin homozigot mu yoksa heterozigot mu olduğunu belirlemek için aynı özelliğin homozigot resesifi ile çaprazlanmasına kontrol çaprazlaması (test çaprazlaması) denir. Örneğin bezelyelerde sarı tohumlu olma özelliği baskın, yeşil tohumlu olma özelliği çekiniktir.

    Kemoototrof: Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır. Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir. Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir. Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü