Eğitim Sitesi

Köre Düşmek Nedir? Köre Düşmek Hakkında Kısaca Bilgi

Köre Düşmek Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Köre Düşmek:

Dikkatsizlik veya rüzgârdaki beklenmedik bir değişme ile yelkenli bir teknenin tam rüzgâra dönüp, hiç bir kontrada olmadan kalması.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Alarga: Gemi veya teknenin açıkta olduğunu ifade eder, demirlemiş olması durumuna denir. (Alargada bekle, alarga dur) İtalyanca: largo Alargaya çıkmak, (açığa çıkmak) 

    Fribord Markaları: Gemilerin bordalarında bulunan disk, çizgiler ve harfler. "Sigorta markası" da denir. 80 register tondan büyük gemilere uygulanması zorunludur. Gemi uluslararası konvansiyona göre bu işaretlere, sınırlara göre yüklenir. Harflerin anlamları şöyledir: S=(Summer) Dairenin merkezinden geçen çizginin üst kenarı ve aynı zamanda S ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Yaz Yükleme Sınırı. W=(Winter) W ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Kış Yükleme Sınırı. WNA=(Winter North Atlantic) WNA ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Kış Kuzey Atlantik Yükleme Sınırı. Bu çizgi tanker olmayan, 330 kadem uzunluğun üstünde bir vapurda gösterilmeyecektir. T=(Tropical) T ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Tropikal Yükleme Sınırı. F=(Fresh water) F ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tatlı Su Yükleme Sınırı. TF=(Tropical Fresh water) TF ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tropikal Tatlı Su Yükleme Sınırı.

    Net Hacim: Geminin gros hacim veya tonilatosundan o geminin yürümesine ve yürütenlerin ihtiyacına ayrılan yerlere ait hacimlerin çıkarılmasından sonra kalan hacim. 

    Orsa Pupa Palangaları: Yan yelkenlerin bumbalarını istenilen istikamette tutmak üzere bir ucu orsa pupa çemberindeki mapaya, diğer ucu küpeştedeki bir yere bağlanan iki adet palanga. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü