Eğitim Sitesi

Kontrast Nedir? Kontrast Hakkında Kısaca Bilgi

Kontrast Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kontrast:

1- Zıt, karşıt, karşıtlık.
2- İki renk, iki bina ya da uygulama arasındaki zıtlık.
3- Yediğimiz yemekler için baharat ne ifade ediyorsa, dekorasyonda kontrast da aynı amaca hizmet eder. Bir odayı çekici kılmak için kontrast kullanılır. Aynı stile sahip nesnelerin farklı renk, desen ve ebatta kullanılmasıyla elde edilir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kontrast:

Elde edilen görüntünün daha net ve daha parlak olmasıdır. Kontrastın iyi olabilmesi için hava ve görüş koşullarının iyi olması gereklidir.

 

Sanat Terimi Olarak Kontrast:

Bir sanatsal kompozisyonda renk değerleri ya da diğer nitelikler açısından ögeler arasındaki karşıtlık.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kontrast:

Karşıt, aykırı, zıt.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Kontrast:

1. Karşıt, aykırı, zıt.

2. Karşıtlık, aykırılık, zıtlık.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Revize: Gözden geçirilmiş.

    Masif Ahşap Parke: Diğer tüm zemin uygulamalarından farklı olan masif parke, doğrudan %100 doğal ahşap tabakaların zemine uygulanmasıyla elde edilen döşeme kaplamasıdır. Gerçek doğal malzeme kullanılması hem mükemmel bir görünüm sağlar hem de mekana ahşaba özgü bir sıcaklık duygusu kazandırır. Üzerinde 6 mm sistre payı olması sebebiyle uzun seneler boyunca sağlıklı yapısını ve ilk günkü görünümünü korur. Maliyeti, özellikle uzun boylarında, laminat ve lamine parkeye nazaran daha yüksektir. Uzun ömürlü olması, ısı ve ses izalosyonu sağlaması, sistre olabilmesinden dolayı masif parke günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir. Masif parke uygulamalarında farklı ağaç cinsleri (meşe, iroko, merbau vb..), farklı kalite sınıfları ve farklı cila alternatiflerinden yararlanılmak suretiyle çok büyük bir renk ve görüntü çeşitliliği sunulabilmektedir. Basit döşeme tahtasından başlayıp günümüzde lazer tekniği ile işlenmiş parkeye kadar uzanan masif parkenin ömrü uygulandığı binanın ömrü ile eşdeğerdir. Başlıca parke döşeme şekli olarak; balıksırtı, düz, kare ve hasır döşeme şekilleri sayılabilir. Parkeler zemine özel yapıştırıcılarla bağlanarak döşenir. Zemin üzerine kadronlar döşenerek parkeler çiviyle kadronlara bağlanarak ta döşenebilir.

    Rotond: Planı bir daire olan, kubbeli yapı.

    Lületaşı: Doğal magnezyum silikatından ibaret, kolayca yontulup işlenebilen beyaz taş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü