Eğitim Sitesi

Konkordato Nedir? Konkordato Hakkında Kısaca Bilgi

Konkordato Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Konkordato:

Kendi kusuru olmaksızın mali durumu bozulmuş olan bir borçlunun alacaklıları ile yaptığı bir anlaşmadır. Bu anlaşma sonucunda alacaklıların en az üçte iki oranındaki çoğunluğu alacaklarının belirli bir bölümünden vazgeçer, borçlu ise geri kalan borçlarını bir plan dahilinde ödemeyi kabul eder. Konkordato, Ticaret Mahkemesi'nin onayı ile geçerlilik kazanır.

 

Hukuk Terimi Olarak Konkordato:

Dürüst borçlunun önerip de en az üçte iki alacaklısının kabulü ve ticaret mahkemesinin onaması ile ortaya çıkan bir anlaşmayla, alacaklıların bir kısım alacaklarından vazgeçmesi ve borçlunun da bu anlaşmaya göre kabul edilen borcun belli yüzdesini, tamamını ya da daha fazlasını, kabul edilen vadede ödeyerek borcundan kurtulması.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Konkordato:

Borçlunun alacaklılarıyla anlaşmak suretiyle mahkeme kararıyla giriştiği bir tasfiye yoludur. Borçlarını ödeyebilmesi için borçluya verilen süre tapu kütüğüne şerh edilir. Bu şerh bulundukça malikin bu taşınmaz üzerinde tasarruf hakkı yoktur.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Teminat Tamamlama (Margin call): Açılan pozisyonun tersine piyasa hareketi sonrası pozisyonun performansını garanti etmek için satımcı veya brokerin ek fonlar veya başka teminatlandırabilir enstrümanlar talep etmesine verilen tanımlamadır.

    Pozisyon Fazlası (Long Position): Döviz, menkul kıymet veya herhangi bir finansal enstrumanda sahip olunan net fazla pozisyonu ifade eder. Örneğin, 10 milyon ABD doları nakit pozisyon fazlasına sahip olmak, bir portföyde net olarak (nakit ABD doları borçları düşüldükten sonra) 10 milyon ABD doları nakde sahip olmak anlamındadır. Diğer bir deyişle bir kıymetteki fazla sahipliği ifade eder.

    SWIFT: Dünya Bankalararası Finansal İletişim Birliği olarak tanımlayabileceğimiz SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), günümüzde beş kıtada bankalar arasında kullanılmakta olan bilgisayara dayalı bir iletişim ve para transferi sistemi.

    Net Bugünkü Değer (Present Value): Bir yatırımın yatırım dönemi boyunca sağladığı getirinin piyasa faizi veya kendi faizi ile iskonto edilmesi, bugüne indirgenmesi sonucu ulaşılan değerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü