Eğitim Sitesi

Koç Noktası Nedir? Koç Noktası Hakkında Kısaca Bilgi

Koç Noktası Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Koç Noktası:

Gök ekvatoru ile ekliptiğin kesim noktalarından biri. Güneş görünür hareketinde yaklaşık 21 Mart'ta bu noktaya gelir. İlkbahar noktası Balıklar burcunda yer alır. ilkbahar noktası.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Radyoteleskop: Gökcisimlerini araştırmak için kullanılan uzun dalgaboyuna duyarlı alet. Işınım tayfının radyo dalgaboyuna duyarlı olan teleskop.

    Aydınlatma Gücü: 1- Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür. 2- Işık veren bir cismin bir saniyede bütün yüzeyinden dışarı saldığı toplam ışınım enerjisi.

    Zaman Denklemi: Gerçel güneş zamanı ile ortalama güneş zamanı arasındaki fark: E(t) = So - Sm. Burada So gerçel güneşin, Sm de ortalama güneşin saat açısıdır.

    Tayf: 1- Bir kaynaktan gelen ışığın, örneğin bir prizma yardımyla çeşitli dalga boylarına ayrılması. Yağmur damlaları prizma etkisi yaparak güneşin tayfını gökkuşağı şeklinde gösterirler. 2-Işığın bir prizmadan geçtikten sonra oluşturduğu renkli bant, ışığın dalga boylarına (renklerine) göre ayrışarak oluşturduğu sıra.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü