Eğitim Sitesi

Klimax Nedir? Klimax Hakkında Kısaca Bilgi

Klimax Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Klimax:

Bir orman yangınından sonra tekrar oluşması için, doğal yapının kabul ettiği bir bitki örtüsü yerleşir(çayır), aradan bir zaman geçtikten sonra yerini fidanlık ve bataklık alır ve zaman akışı içinde daha kuvvetli ağaç tipleri görülmeye başlar. Bu sirkülâsyonunu doğal seyrini takip ederek yörenin iklimine uygun bitki türleri yerleşir. İşte bu yerleşim sistemine ekolojik dilde klimax(klimaks) denir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Sera Gazı Emisyonu: Belirli bir sürede atmosfere salınan sera gazlarından birisinin toplam kütlesi.

    Kommensalizm (Tek Taraflı Ortaklık): Birlikte yaşayan iki ortaktan biri yarar sağlarken, diğeri hiçbir yarar sağlamaz. Bu ilişki (+,0) ifadesiyle gösterilir.

    Doğal Seleksiyon: Ekosistemde doğa koşullarının organizmalar üzerinde sürdürdüğü sistemdir. Bir ekosistemde insanın etkili olmadığı durumlarda, zaman içinde bazı türler yaşamını sürdürürken bazı türler sürdüremezler. Ortamdaki bu rekabet olayı doğal seleksiyon sonucudur.

    Çevre Kirliliği: Bütün canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen, cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin; hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü