Eğitim Sitesi

Kış Dönencesi Nedir? Kış Dönencesi Hakkında Kısaca Bilgi

Kış Dönencesi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kış Dönencesi:

Güneş'in gökyüzünde yaptığı görünen yıllık harekette güneyden kuzeye dönüş yaptığı yer. Bu yerin ekvatora göre açısal uzaklığı -23° 27' dır. Dönüş 22 Aralıkta olur. Bu tarihe değin kısalan günler, bundan sonra uzamaya başlar.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Güneş Tutulması: Güneş tutulması, Ay yeni ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasında bulunduğu zaman gerçekleşir. Bu durumda Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, parçalı ya da halkalı güneş tutulması meydana gelir. Burada da belirtilmelidir ki her yeni ay evresinde güneş tutulması oluşmaz. Güneş tutulmalarının oluşabilmesi için yeni ay evresinin düğümler doğrultusunda veya onun yakınında olması gerekir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesi yeryüzüne düşer. Bu sırada Dünya dönmeye devam ettiğinden dolayı Ay'ın gölgesi yeryüzünde belli bir yol izlemiş olur. Ay gölgesinin yeryüzünde izlemiş olduğu bu yola tutulma çizgisi denir.

    Uzay Teknolojisi: Uzay teknolojisi, uzaya gitme, uzaya insan gönderme, uzay uçuşları ve geri dönüşü gibi kavramları kapsar. Hava tahmini, GPS, uydu televizyonu gibi günlük kullanımdaki teknolojiler de uzay teknolojisi ile ilgilenir.

    Arıkovanı: Yengeç takımyıldızı yöresinde bir yıldız kümesi.

    Kara Cisim: Üzerine düşen bütün ışığı hiç yansıtmadan olduğu gibi soğuran sanal cisim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü