Eğitim Sitesi

Kesme Nedir? Kesme Hakkında Kısaca Bilgi

Kesme Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Kesme:

Şemse ciltlerin köşelerinin dışına, bütün cilt devredilmek, fakat birbirine bitişmemek suretiyle yapılan motiflere verilen addır. Buna «parça su» da denilir. Motifler birbirine bitişik olursa «yekpare su» adını alır.

 

Eskrim Terimi Olarak Kesme:

Rakibin silahının namlusunu kontrol altında tutarak veya namluya değmeden boşta yapılan hamle.

 

Masa Tenisi Terimi Olarak Kesme:

topun geriye doğru dönme hareketi ile karşı alana gitmesi.Chop.

 

Voleybol Terimi Olarak Kesme:

Smaçörün sert olmayan ancak etkili vuruşu.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Tavşan Ayağı: Tezhibde altının tozlarını toplanla ve süpürme işinde kullanılan fırçanın adıdır. Bu iş için çoğunlukla tüylü tavşan ayağı kullanıldığından bu ad verilmiştir.

    Çekmek: 1- Ebruya desen vermek için at kılı veya tığ ile serpilen boyalara çekilerek şekil verilmesidir. 2- Âharlanacak kâğıdın, şaplı suyun içine batırılıp çıkarılma işlemine denir.

    Sarı Altun (Sarı Altın): Muhtelif ayarlarda olan bir tür altın varaktır ki rengi koyu sarıdır. 24 ayar olanı makbul ise de ekseriya piyasada 22 ayar diyerek satarlar. İçinde fazla bakır olursa zamanla parlaklığını kaybeder ve kızarır.

    Cönk: Halk şairlerinin dikdörtgen biçiminde uzunlamasına ciltlenmiş olan şiir mecmualarına verilen addır. H. X. (M. XVI.) yüzyılın tanınmış kişilerinden, Bursa'yı ikinci vatan seçen ve yazılarını uzunlamasına defterlere yazan Dede Efendi, bu ismi mahlas olarak kullanmış, kendisine Dede Cöngî denilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü