Kentleşme (Şehirleşme) Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kentleşme (Şehirleşme):
İlk olarak 5000 yılı aşkın bir süre önce Mezopotamya'da ortaya çıktı. Daha sonra Nil, İndus ve Huang He vadilerinde başka kentler gelişti. Kentlerin otaya çıkışı, büyük politik yapıların doğuşu ve gelişmesiyle aynı döneme rastlar. Kentin her şeyden önce idari, askeri, dini ve ticari bir işlevi vardı. Bu eski kentler, MÖ 1350'ye doğru nüfusu 100.000'i aşan ilk kent olduğu tahmin edilen Teb (Mısır) örneğinde olduğu gibi dikkat çekici büyüklüğe ulaştı. Günümüzden 2.500 yıl önce, Babil'in dışında, Pers'te, Yunanistan'da, Mısır'da, Hindistan'da ve Çin'de bulunan birçok kent bu ilk eşiği aştı.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:
İkta Arazi: Selçuklular'da ordu mensupları ile devlet adamlarına hizmetleri veya maaş karşılığı verilen topraklardır. İkta sahipleri atlı asker beslerlerdi.
Nomotetik model: Nedenselliği kısmi olarak açıklayan az sayıda değişkeni ortaya çıkarmaya çalışan ve olasılıkçı olan model.
İkincil Analiz: Daha önce yapılan bir araştırma için toplanan ve kullanılan verilerin farklı bir araştırma sorusunu yanıtlamak için kullanılması.
İş Gücü: 1. Bir ülkede yaşayan kişilerden üretime katılan, üretimde bulunanlardan sağlanan güç.
2. Bir insanın yararlı şeyler üretmek için harekete geçirmek
Ocak: Yer üstünde veya yer altında cevher çıkarılan yer.
Mühendis: İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, ele
Yapı Geçerliği: Değişkenler arasındaki mantıksal ilişkilere dayanan ölçüm geçerliği türü.
Kitle İletişim Aracı: Toplumda sözlü veya yazılı haber alma imkânını sağlayan teknik araçlar. Örnek: Telefon, TV, Radyo, İnternet