Eğitim Sitesi

Kavuk Nedir? Kavuk Hakkında Kısaca Bilgi

Kavuk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kavuk:

Başa giyilen, giyenlerin görevlerini, derecelerini, sosyal durumlarını da az çok belli eden bir serpuş. Sonraları herkesin kavuğu birbirine karıştığı ve pahalı bir serpuş olduğu için, kavuk yerine fes giyildi. (Vezir kavuğu, molla kavuğu/yeniçeri kavuğu vs.)

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Kavuk:

Pamuktan yapılmış, üzerine sarık sarılan erkek başlığı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tigin: 1. Göktürkler'de Hakan oğullarına verilen unvan. Prens. 2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın erkek çocuğuna “Tigin” adı verilmektedir.

    Çektiri: Osmanlı donanmasında kullanılan geleneksel savaş gemisidir. Kürekle gidebilen, tek direkli ve yelkeni sadece hız artırmada yardımcı olarak kullanılan bir gemidir.

    Vakıf: 1. Bir kişi veya devlet tarafından resmî nitelikteki şartlara uyularak, kamunun (ammenin) yararına, hayır amaçlı bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için ayrılan mülk veya para.(Vakıflar tüzel kişiliğe sahiptir). 2. Hayır işleri için ayrılan bina, para ve mal. 3. Devletin veya zengin insanların, ihtiyacı olan insanların yararlanması için açtıkları sosyal hayır kurumlarıdır. Vakıfların Yararları: - Osmanlı Devleti sınırları içinde uygulanan iskan faaliyetlerinde, - Yerleşim yerlerinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında, - Yolların, han, kervansaray gibi binaların yapım ve işletiminde, - Halkın sağlık, eğitim ve öğretim alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasında, - İhtiyacı olan tüccarlara vakıflarda biriken paradan kredi kullandırılarak ticaretin desteklenmesinde etkili olmuşlardır.

    Yiğitbaşı: Esnaf birliklerinde disiplin, ham madde dağıtımı ve anlaşmazlıkların giderilmesiyle görevli olan kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü